Jabłonie
Bohemia
Mutant odmiany Rubin wyróżniający się intensywnie wybawionymi owocami. Zdaniem hodowcy owoce tego mutanta zachowują dobrą jakość konsumpcyjną o 1-2 miesiące dłużej niż odmiany Rubin. Został znaleziony przez Josefa Thoża w Czechach. Drzewo charakteryzuje się nieco słabszym wzrostem w porównaniu z odmianą Rubin. Jednak tak jak odmiana mateczna ma skłonność do ogołacania się pędów, ze względu na tworzenie pąków kwiatostanowych na najmłodszych przyrostach. Cechą wyróżniającą owoce odmiany Bohemia* jest piękny, intensywny, jednolity rumieniec, który obejmuje prawie cały owoc. Skórka zaczyna się przebarwiać znacznie wcześniej niż u odmiany Rubin. Obie odmiany nie różnią się terminem zbioru. Bohemia nadaje się do intensywnych nasadzeń, pod warunkiem zastosowania podkładki karłowej i cięcia odnawiającego.
Fuji Beni Shogun®
Miejsce wyhodowania: Japonia
Pochodzeni: mutant japońskiej odmiany 'Ytaka', która jest mutacją Fuji-standard
Wzrost: średni/silny, korona średnio rozkrzewiająca się. Liście dosyć małe, szarozielone. Kwitnie średnio-późno, dobrze zawiązuje owoce z małą podatnością do przemiennego owocowania.
Zapylacze: Golden Delicious, Red Delicious, Rubinette ®
Odmiany zapylane: jest odmianą diploidalną i może być zapylaczem dla Goldena i Jonagolda
Owoce: duże przy dobrym przerzedzeniu 75 do 80 mm, twarde o długiej żywotności na półce. Forma owocu kulista do owalnej z małym gniazdem nasiennym. Skórka gładka, matowa do połyskującej, ale nie tłusta. Barwa podstawowa zielono-żółta, pomarańczowo-czerwona do rozmyto czerwonawej. Miąższ soczysty o bardzo egzotycznym aromacie podobnym do ananasa.
Dojrzałość zbiorcza: od końca sierpnia do października
Przechowywanie: chłodnia do marca; chłodnia ULO/KA: maj/czerwiec.
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: mączniak i parch - średnia. Konieczne przerzedzanie zawiązków owoców.
Gloster
Miejsce wyhodowania: Niemcy
Pochodzenie:: Glockenapfel x Richared Red Delicious
Wzrost: silny, korona stożkowa o konarach tworzących ostre kąty z przewodnikiem, z tendencją do ogołacania.
Zapylacze: Cortland, Elstar, Gala, Golden Delicious, Golden Hornet, Idared, Lodel®, Melrose, Pilot®, Red Delicious, Szampion.
Odmiany zapylane: Alwa, Arlet, Delbard Jubile, Elstar, Fiesta, Florina, Gala, Golden Delicious, Idared, Jonagold, Ligol®, Lodel®, Mutsu, Pinova®, Rubinette®, Szampion.
Owoce: duży, stożkowaty, wyraźnym karbowaniem przy kielichu, przechodzącym na owoc, skórka zielona, gładka, lekko błyszcząca, niekiedy z delikatnym sinawym nalotem, w dużej części pokryta karminowym, rozmytym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października.
Przechowywanie: chłodnia: 5 - 6 miesiące; chłodnia KA: 6 - 7 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: parch - średnia; mączniak - mała; zaraza ogniowa - duża; inne: rak drzew owocowych - średnia; szara pleśń - średnia.
Piros
Miejsce wyhodowania: Niemcy
Pochodzenie:: Helios x Apollo
Wzrost: Umiarkowanie silny, po wejściu w okres owocowania słąby, korona raczej luźna, niezbyt zagęszczona, lekko rozłożysta, o dość sztywnych konarach, z niezbyt licznymi krótkopędami.
Zapylacze: Discovery, Golden Delicious, Gold Rush, Idared, James Grieve, Jerseymack, Lodel, Melrose, Pinova®, Prima, Summerred, Vista Bella.
Odmiany zapylane: James Grieve, Pilot®.
Owoce: średniej wielkości lub duży, kulistostożkowaty, czasami wokół kielicha pojawia się delikatne ordzawienie, skórka gładka, zielonkawożółta, w dużej części pokryta paskowanym, jaskrawoczerwonym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia, wymaga 2-3-krotnego zbioru.
Przechowywanie: chłodnia: kilka tygodni.
Wytrzymałość na mróz: duża.
Podatność na choroby: Parch - mała; mączniak - mała; zaraza ogniowa - duża; inne: gorzka plamistość podskórna - mała.
Rubin
d.z. - koniec września, - o.p. – listopad, poch. – Czechy, odmiana jesienna. Drzewko rośnie początkowo dość silnie, tworzy koronę kulistą, średnio wrażliwe na choroby grzybowe, średnio odporne na mróz. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje dość obficie. Owoc duży lub bardzo duży, kulisty, pokryty po¬marańczowokarminowym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kru¬chy, delikatny, soczysty, słodkowinny, lekko aromatyczny. Po¬siada mutanta Bohemia o owocach jasnoczerwonych i prze¬chowujących się dłużej o dwa miesiące. Ze względu na bardzo atrakcyjne owoce jest zalecana dla sadów towarowych. Nie znosi silnego cięcia i jest trudna w formowaniu.
Red Boskop
d.z. - poł. października, o.p. – marzec, poch. – Holandia, odmiana zimowa. Drzewo rośnie bardzo silnie, tworzy koronę kulistą; wrażliwe na mróz, dość odporne na parcha i mączniaka. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje umiarkowanie obficie, corocznie. Owoc bardzo duży, baryłkowatokulisty, szorstki, pokryty czerwonym rumieńcem. Miąższ kruchy, kwaśny, o posmaku korzennym. Polecana do uprawy na podkładkach karłowych, dzięki czemu uzyskujemy słabszy wzrost, wyższe plony i lepiej wybarwione owoce. odmiana nadal ciesząca się powodzeniem w nasadzeniach produkcyjnych i w sadach przydomowych, zwana popularnie "Szarą Renetą".
Rubinola
Pochodzenie. Odmiana czeska, powstała ze skrzyżowania 'Rubin' x 'Prima', wy¬konanego w 1980 r. Wyselekcjonował ją J. Tupy w Stacji Doświadczalnej Striżovice. Testowana pod numerem hodowlanym UEB-1822/1. W 1993 r. zo¬stała wprowadzona do produkcji. Drzewo rośnie silnie. Korona początkowo wzniesiona, później rozłożysta, lu¬źna, konary średniej grubości, pokryte nielicznymi krótkopędami, mają tenden¬cję do ogołacania. Pędy jednoroczne średniej grubości, o niezbyt długich mię¬dzywęźlach, w górnej części silnie omszone. Liście średnio duże, nierówno, po-jedynczo i podwójnie piłkowane, z wierzchołkiem krótkim, ostrostożkowatym. Pąki kwiatowe znajdują się na 1-2-letnim drewnie. Kwitnie o średniej porze kwitnienia jabłoni. Zapylacze: 'Rajka' i Topaz'. Genetycznie odporna na parcha jabłoni (gen V,). Mało podatna na mączniaka.
Owoce. Średniej wielkości (160-190 g), kuliste, lekko spłaszczone, zwężające się w kierunku kielicha. Skórka cienka, gładka, tłustawa, zielonożółta, po dojrzeniu słomkowożółta, w 40-90% pokryta marmurkowym, rozmytym, czerwonym ru¬mieńcem z wyraźnie widocznymi ciemniejszymi paskami. Przetchlinki szarawe, dość duże, średnio liczne, szczególnie widoczne na rumieńcu. Szypułka średniej grubości, długa, osadzona w głębokim, średnio szerokim, niekiedy lekko ordza¬wionym zagłębieniu. Kielich średniej wielkości, zamknięty. Zagłębienie kieli¬chowe szerokie, średnio głębokie. Miąższ kremowy, soczysty, słodkokwaskowaty, bardzo smaczny.
Dojrzewanie owoców. Dojrzałość zbiorczą owoce uzyskują w końcu września. Przed zbiorem nie opadają. W chłodni przechowują się bardzo dobrze do końca marca. Przydatność odmiany. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje regular¬nie, umiarkowanie obficie. Ma skłonność do ogołacania się, dlatego wymaga sto¬sowania cięcia odnawiającego. Powinna być sadzona na podkładkach karłowych. Owoce mało wrażliwe na gorzką plamistość podskórną. Jest jedną z cenniejszych odmian odpornych, o smacznych, długo przechowujących się owocach.
Cortland Wicki
d.z. - koniec września, o.p. - styczeń – luty, poch. – USA, odmiana wczesnozimowa. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy koronę kulistą; wytrzymałe na mróz, średnio odporne na parcha i mączniaka. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie i corocznie. Owoc duży lub średniej wielkości, pokryty prawie w całości karminowowiśniowym rumieńcem i sinawym nalotem. Miąższ kruchy, soczysty, aromatyczny. Odmiana nie ma dużych wymagań glebowych.
Szampion Reno 2
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie:: Czerwony mutant odmiany Szampion
Wzrost: Średni, korona stożkowa, zagęszczona, o sztywnych konarach z licznymi krótkopędami.
Zapylacze: Alwa, Delikates, Discovery, Gloster, Golden Delicious, Idared, James Grieve, Lobo, McIntosh, McIntosh Wijcik, Melfree, Pilot®, Priam, Rubin, Spartan.
Odmiany zapylane: Alwa, Delikates, Early Freegold, Florina, Gloster, Idared, Jonagold, Ligol®, Lodel®, Novamac, Paulared, Rubin, Warta.
Owoce: Średniej wielkości lub duży, kulistostożkowaty lekko żebrowany wokół kielicha, skórka bez nalotu, w dużej części pokryta intensywnie czerwonym, rozmyto-marmurkowym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: Druga lub trzecia dekada września.
Przechowywanie: "chłodnia: 4 miesiące; chłodnia KA: 5-7 miesięcy."
Wytrzymałość na mróz: Mała.
Podatność na choroby: "Parch - mała; mączniak - mała; zaraza ogniowa - nieznana; inne: rak i gumowatość drewna - duża; gorzka plamistość podskórna - duża."
Braeburn®
Miejsce wyhodowania: Nowa Zelandia
Pochodzenie:: prawdopodobnie z wolnego zapylenia odmiany Lady Hamilton
Wzrost: drzewko średnio silnie rosnące, tworzące koronę rozłożystą z szerokimi kątami, łatwe do formowania. Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie i regularnie. Kwitnie razem z odmianami późno kwitnącymi. Zalecane są podkładki karłowe, na których owoce dojrzewają nieco wcześniej.
Zapylacze: częściowo samopłodna, ale do dobrego owocowania wymaga stosowania zapylaczy: Pinova, Elstar, Delcorf, Golden Delicious i Gala
Odmiany zapylane: wszystkie odmiany późno kwitnące
Owoce: jajowate, dosyć zróżnicowane pod względem wielkości i kształtu z wyraźnym żebrowaniem przy kielichu. Skórka owocu zielonkawożółta, lśniąca, pokryta purpurowymi cętkami widocznymi na tle ciemnoczerwonego rumieńca pokrywającego prawie 3/4 powierzchni. Miąższ jasnokremowy, bardzo jędrny, kruchy, soczysty o słodkawym smaku.
Dojrzałość zbiorcza: październik/listopad
Przechowywanie: chłodnia 6-7 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: parch - mała, mączniak - średnia, zaraza ogniowa - duża
Golden Delicious Reinders®
Miejsce wyhodowania: Holandia
Pochodzenie:: mutant odmiany Golden Delicious
Wzrost: silny/średni, korona wzniesiona, kulista, średnio zagęszczona, z dużą liczbą krótkopędów.
Zapylacze: Delbard Jubile, Delcorf, Elstar, Fiesta, Florina, Gloster, Golden Gem, Idared, Jerseymac, Jonathan, Katja, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Pilot®, Red Delicious, Summerred, Wealthy.
Odmiany zapylane: Alwa, Arlet, Delbard Jubile, Delikates, Elise®, Elstar, Enterprise, Fiesta, Florina, Gala, Gloster, GoldRush, Honeygold, Idared, Katja, Ligol®, Mutsu, Pilot®, Pinova®, Piros®, Rubin, Rubinette®, Szampion, Santana.
Owoce: średniej wielkości, kulistostożkowaty, lekko żebrowany, głównie w części przykielichowej, skórka sucha, lekko błyszcząca, zielonkawożółta, bez ordzawień, czasami od strony nasłonecznionej z delikatnym łososiowym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: połowa października.
Przechowywanie: chłodnia: 6 miesiące; chłodnia KA: 6 - 7 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: mała.
Podatność na choroby: parch - duża; mączniak - średnia; zaraza ogniowa - mała; inne: gorzka zgnilizna jabłek - bardzo duża.
Idared
d.z. - poł. października, o.p. – kwiecień, poch. – USA, odmiana zimowa. Drzewo rośnie początkowo silnie, tworzy koronę kulistą małych rozmiarów; mało wytrzymałe na mróz, średnio odporne na parcha, podatne na mączniaka. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje corocznie i obficie. Owoc średniej wielkości, kulisty, pokryty intensywnym, żywoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ jędrny, soczysty, kwaskowaty. Odmiana nadaje się do sadów intensywnych i na formy silnie cięte. Odmiana jest popularna od ponad 20 lat. Nie tracąc na swej popularności, jest w dalszym ciągu nasadzana w sadach towarowych, ze względu na bardzo atrakcyjny wygląd owoców.
Idaredest®
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie:: czerwony mutant odmiany Idared
Wzrost: słaby, korona kulista, gęsta z lekko zwisającymi konarami z licznymi któtkopędami.
Zapylacze: Bohemia, Braeburn, Cortland, Elstar, Golden Delicious Reinders®, Sunrise®, Gloster, James Grieve, Pinova®, Rubin, Szampion.
Odmiany zapylane: Alwa, Arlet, Cortland, Delbard Jubile, Delcorf, Elise®, Gala, Golden Delicious, Jonagold, Katja, Ligol®, Lodel®, Pilot®, Pinova®, Piros®, Szampion, Summerred, Sunrise®.
Owoce: duży, bardziej spłaszczony od odmiany wyjściowej, skórka bardzo błyszcząca zielonożółta, pokryta bardziej intensywnym czerwonym rumieńcem od odmiany standardowej, który pojawia się już na początku września.
Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października.
Przechowywanie: chłodnia: 6-7 miesięcy; chłodnia KA: 6-8 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: średnia, dobrze regeneruje uszkodzenia mrozowe.
Podatność na choroby: parch - średnia; mączniak - średnia; zaraza ogniowa - duża.
Kosztela
Drzewo rośnie bardzo silnie. Tworzy korony kuliste, bardzo duże i silnie zagęszczone. Kwitnie późno. W okres owocowa¬nia wchodzi bardzo późno. Owocuje obficie, jednak przemien¬nie. Owoce są średniej wielkości, kuliste i nieco spłaszczone. Skórka twarda, mocna, zielona. W miarę dojrzewania zmienia zabarwienie na słomkowożółte. Miąższ twardy, bardzo słodki i soczysty. Zapylacze: Boiken, James Grieve, Wealthy, Gloster. Odmiana wyłącznie deserowa. Drzewa wytrzymałe na mróz, mało wrażliwe na parch jabłoni i prawie odporne na mączniak jabłoni. W czasie przechowywania owoce są bardzo podatne na oparzelinę powierzchniową i gorzką plamistość podskórną.
Lobo
Miejsce wyhodowania: Kanada
Pochodzenie:: Siewka z wolnego zapylenia odmiany McIntosh
Wzrost: Silny, korona duża, kulista, lekko spłaszczona, rozłożysta, zagęszczająca się, o sztywnych, prostych konarach.
Zapylacze: Cortland, Florina, Freedom, Golden Delicious, James Grieve, Jonathan, Lodel, Macoun, McIntosh, Pilot®, Pinova®, Red Delicious, Spartan.
Odmiany zapylane: Alwa, Antonówka, Bankroft, Boskoop, Cortland, Elise®, Jester, Katja, Koksa Pomarańczowa, Ligol®, Lodel®, McIntosh, Melba, Spartan, Szampion, Witos.
Owoce: Duży, kulisty, nieco spłaszczony, skórka gładka, błyszcząca, zielonkawa, pokryta prawie w całości ciemnokarminowym, rozmytym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: Połowa września.
Przechowywanie: chłodnia: 3 - 4 miesiące; chłodnia KA: 4 - 5 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: Bardzo duża.
Podatność na choroby: Parch - duża; mączniak - mała; zaraza ogniowa - nieznana.
Malinówka
Mutsu
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie:: Mutant odmiany Mutsu
Wzrost: Silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona, o lekko zwisających konarach.
Zapylacze: Gloster, Golden Delicious, James Grieve, Katja, Lodel®, Melrose, Red Delicious, Spartan.
Odmiany zapylane: Brak - triploid.
Owoce: Bardzo duży, kulisty lub kulistostożkowaty, z delikatnym żebrowaniem przy kielichu, które może przechodzić na owoc, skórka gładka, zielonożółtawa, czasami z delikatnym rumieńcem od strony nasłonecznionej.
Dojrzałość zbiorcza: Połowa października.
Przechowywanie: "chłodnia: 4 - 5 miesiące; chłodnia KA: 5 - 6 miesięcy."
Wytrzymałość na mróz: Średnia.
Podatność na choroby: "Parch - mała/średnia; mączniak - mała/średnia; zaraza ogniowa - średnia."
Najdared®
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie:: Czerwony mutant odmiany Idared
Wzrost: Średni/słaby, korona kulista, gęsta z lekko zwisającymi konarami z licznymi krótkopędami.
Zapylacze: Cortland, Elstar, Evereste, Gloster, Golden Delicious, James Grieve, Jerseymac, Jonathan, Ligol®, Lodel®, McIntosh, Melrose, Pilot®, Pinova®, Priam, Red Delicious, Resi, Rubin, Szampion.
Odmiany zapylane: Alwa, Arlet, Cortland, Delbard Jubile, Delcorf, Elise®, Gala, Golden Delicious, Jonagold, Katja, Ligol®, Lodel®, Pilot®, Pinova®, Piros®, Szampion, Summerred, Sunrise®.
Owoce: Średniej wielkości lub duży, kulisty, nieco spłaszczony od strony kielicha i szypułki, skórka bardzo błyszcząca, zielonożółtawa, pokryta intensywnym, malinowym, rozmytym rumieńcem, który pojawia się bardzo wcześnie (początek września), smaczniejszy od odmiany Idared.
Dojrzałość zbiorcza: Pierwsza połowa października.
Przechowywanie: "chłodnia: 6 - 7 miesiące; chłodnia KA: 6 - 8 miesięcy."
Wytrzymałość na mróz: Mała.
Podatność na choroby: "Parch - średnia; mączniak - duża; zaraza ogniowa - duża."
Oliwka Żółta
Rubinstar®
Miejsce wyhodowania: Niemcy
Pochodzenie:: ciemnoczerwony mutant odmiany Jonagold
Wzrost: silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona.
Zapylacze: Arlet, Cortland, Delbard Jubile, Delcorf, Discovery, Elise®, Elstar, Evereste, Fiesta, Fireside, Gala, Gloster, Golden Gem, Golden Hornet, Idared, James Grieve, Jonatan, Katja, McIntosh, Melrose, Pinova®, Rubin, Spartan, Sunrise, Szampion.
Odmiany zapylane: brak - triploid.
Owoce: Duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, skórka gładka, błyszcząca, prawie w całości pokryta jednolitym, czerwonokarminowym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik.
Przechowywanie: chłodnia: 5 - 6 miesiące; chłodnia KA: 6 - 8 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: mała.
Podatność na choroby: "Parch - średnia; mączniak - średnia; zaraza ogniowa - średnia; inne: choroby kory i drewna - mała/średnia; gorzka plamistość podskórna - duża; gorzka zgnilizna jabłek - średnia."
Szara Reneta
Topaz®
Pochodzenie. Pochodzi ze Stfiźovic (Czechy), gdzie została wyselekcjonowana z populacji siewek 'Rubin' x 'Vanda' ('Jolana' x 'Lord Lambourne'). Była testo¬wana pod numerem UEB-2359/2. Bardzo szybko znalazła uznanie w Europie Zachodniej. W Polsce znajduje się w badaniach rejestrowych. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworzy stożkowatą, gęstą koronę o konarach pokrytych licznymi krótkopędami. Pędy jednoroczne czekoladowe, błyszczące, grube, o krótkich międzywęźlach. Przetchlinki beżowe, kuliste, średniej wielkości, lekko wystające, nieliczne. Liście średniej wielkości, eliptyczne, nierówno, pojedyn¬czo i podwójnie piklowane, z wierzchołkiem krótkim, ostro stożkowatym. Kwiaty znajdują się na 1-3-letnim drewnie. Kwitnie w średniej porze kwitnienia jabłoni. Zapylaczc: 'Discovery\ 'Rajka', 'Resi', 'Rosana', 'Rubinola', 'Saturn'. Odmiana za¬wiera gen odporności na parcha (V,). Mało podatna na mączniaka i średnio wraż¬liwa na choroby kory i drewna. Owoce podatne na gorzką plamistość podskórną.
Owoce. Duże lub bardzo duże (190-220 g), kulistospłaszczone. Skórka cienka, jasnozielona, po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej zielonkawożółta, gład¬ka, bez ordzawień. Rumieniec pomarańczowoczerwony, paskowanomarmurko-wy. Intensywność i wielkość rumieńca zależy od warunków pogodowych w sezo¬nie oraz właściwego cięcia i formowania koron. Przetchlinki średniej wielkości, nieliczne. Szypułka krótka, średnio gruba. Zagłębienie szypułkowe głębokie, średnio szerokie, zielonkawo zabarwione, niekiedy ordzawione. Kielich duży za-mknięty lub półotwarty. Zagłębienie kielichowe szerokie i średnio głębokie. Miąższ kremowy, jędrny, chrupiący, kwaskowatosłodki, bardzo soczysty.
Dojrzewanie owoców. Dojrzałość zbiorczą owoce uzyskują w pierwszej połowie października, a konsumpcyjną w styczniu. Poleca się zbierać je 2-krotnie, zwła¬szcza ze starszych drzew. Bardzo dobrze się przechowują. W chłodni dobrą ja¬kość zachowują do końca kwietnia lub początku maja.
Przydatność odmiany. Bardzo interesująca, późnozimowa odmiana parchoodporna. Ceniona z uwagi na smak, walory jakościowe i przechowalnicze jabłek oraz ich trwałość w obrocie handlowym. Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie, regularnie. Nadaje się do intensywnych nasadzeń. Do uprawy po¬leca się ją na podkładkach karłowych i półkarłowych. Wymaga stosowania zabie¬gów poprawiających jakość owoców (przerzedzanie zawiązków, cięcie letnie).
Ariwa®
Miejsce wyhodowania: Szwajcaria
Pochodzenie:: Golden Delicious x A849-5
Wzrost: średni, korona stożkowa o konarach z licznymi krótkopędami.
Zapylacze: Angold, Golden Delicious, Resi, Rewena.
Odmiany zapylane: nieznane
Owoce: średniej wielkości, kulistostożkowaty, z delikatnym karbowaniem wokół kielicha, skórka gładka, zielonożółta, lekko błyszcząca, w dużej części pokryta pomarańczowoczerwonym, marmurkowo-paskowanym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik.
Przechowywanie: chłodnia: 4 - 5 miesiące; chłodnia KA: 5 - 6 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: parch, mączniak - pierwsza na świecie odmiana odporna; zaraza ogniowa - nieznana; inne: gorzka plamistość podskórna - mała/średnia.
Celeste®
Miejsce wyhodowania: Niemcy
Pochodzenie:: czerwony mutant odmiany Delcorf
Wzrost: średni, korona mocnej konstrukcji o wzniesionych konarach, średnio zagęszczona.
Zapylacze: Arlet, Discovery, Elstar, Fiesta, Gala, Idared, James Grieve, Lodel, Summerred, Sunrise®.
Odmiany zapylane: Boskoop, Delbard Jubile, Early Freegold, Elise®, Golden Delicious, Jonagold, Melfree, Sunrise®.
Owoce: duży, cylindryczny, skórka gładka, zielonkawożółta, w dużej części pokryta paskowano-rozmytym, czerwonym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa sierpnia, wymaga 2-3-krotnego zbioru.
Przechowywanie: chłodnia: około 3 miesiące.
Wytrzymałość na mróz: średnia.
Podatność na choroby: parch - mała/średnia; mączniak - mała/średnia; zaraza ogniowa - duża.
Jonagold Decosta®
Miejsce wyhodowania: Belgia
Pochodzenie:: ciemnoczerwony mutant odmiany Jonagold
Wzrost: silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona.
Zapylacze: Arlet, Cortland, Delbard Jubile, Delcorf, Discovery, Elise®, Elstar, Evereste, Fiesta, Fireside, Gala, Gloster, Golden Gem, Golden Hornet, Idared, James Grieve, Jonathan, Katja, McIntosh, Melrose, Pinova®, Rubin, Spartan, Sunrise®, Szampion.
Odmiany zapylane: brak - triploid
Owoce: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, skórka gładka, błyszcząca, pokryta w dużej części rozmytym, karminowoczerwonym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik.
Przechowywanie: chłodnia: 5 - 6 miesiące; chłodnia KA: 6 - 8 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: mała
Podatność na choroby: parch - średnia; mączniak - średnia; zaraza ogniowa - średnia; inne: choroby kory i drewna - mała/średnia; gorzka plamistość podskórna - duża; gorzka zgnilizna jabłek - średnia.
Ligol®
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie:: Linda x Golden Delicious
Wzrost: średni, korona o mocnej konstrukcji, średnio zagęszczona, konary lekko zwisające, tworzą szerokie kąty z przewodnikiem, nadaje się do formowania koron wrzecionowych.
Zapylacze: Delbard Jubile, Elise®, Elstar, Enterprise, Gala, Gloster, GoldRush, Golden Delicious, Idared, Jester, Lobo, Lodel®, Pilot®, Pinova®, Rubin, Szampion, Witos.
Odmiany zapylane: Alwa, Early Freegold, Idared, Lodel®, Paulared.
Owoce: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, z wyraźnym żebrowaniem przy kielichu, skórka gładka i błyszcząca, a od strony nasłonecznionej całkowicie pokryta rozmytym, czerwonokarminowym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik.
Przechowywanie: chłodnia: 5 - 6 miesiące; chłodnia KA: 6 - 7 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: średnia/duża
Podatność na choroby: parch -mała/średnia; mączniak - mała/średnia; zaraza ogniowa - duża; inne: choroby kory i drewna - mała; gorzka plamistość podskórna - duża; gorzka zgnilizna jabłek - duża.
Gala Must®
Miejsce wyhodowania: Nowa Zelandia
Pochodzenie:: czerwony mutant odmiany Gala
Wzrost: średni, korona szerokostożkowa, średnio zagęszczona, o mocnej konstrukcji, łatwa do formowania.
Zapylacze: Delbard Jubile, Discovery, Elise®, Elstar, Fiesta, Gloster, Golden Delicious, Golden Gem, Golden Hornet, Idared, Jester, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Paulared, Red Delicious, Rubinette®.
Odmiany zapylane: Arlet, Delbard Jubile, Delcorf, Early Freegold, Elise®, Elstar, Enterprise, Fiesta, Florina, Freedom, Gloster, Honeygold, Jester, Jonagold, Ligol®, Lodel®, Rubinette®.
Owoce: średniej wielkości, kulistostożkowaty, niekiedy nieco szerszy w części przykielichowej, skórka gładka, lekko błyszcząca, zielonkawożółta, cały owoc pokryty jest bardzo atrakcyjnym, rozmytym, czerwonokarminowym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: trzecia dekada września
Przechowywanie: chłodnia: 5 - 6 miesiące; chłodnia KA: 6 - 7 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: parch - średnia; mączniak - mała; zaraza ogniowa - średnia; inne: choroby kory i drewna - średnia; gorzka zgnilizna jabłek - duża; szara pleśń - duża.
Gala Royal
Mutant odmiany Gala o bardziej paskowanym rumieńcu.
Geneva Early
Miejsce wyhodowania: USA
Pochodzenie:: Quinte x Julyred
Wzrost: silny, korony wzniesione o mocnej konstrukcji, średnio zagęszczone, o konarach pokrytych licznymi krótkopędami.
Zapylacze: Discovery, James Grieve, Jerseymac, Quinte.
Odmiany zapylane: nieznane
Owoce: średniej wielkości, kulistospłaszczony, zielonkawożółty, w dużej części pokryty czerwonym, rozmytym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: 5 dni przed Oliwką Żółtą, wymaga 2-3-krotnego zbioru.
Przechowywanie: chłodnia: 2-3 tygodnie.
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: parch - duża; mączniak - duża; zaraza ogniowa - duża.
Ambassy
Wywodzi się od odmiany Delcroft. Drzewa 'Delkorfa' i 'Ambassy' rosną średnio silnie, przy czym sport o około 20% słabiej od odmiany wyjściowej. 'Delkorf' wykazuje trochę większą skłonność do przemiennego owocowania, chociaż ogólnie nie ma z tym większych problemów. 'Ambassy' trochę lepiej plonuje, ale owoce są około 10% mniejsze niż jabłka 'Delkorfa'. Te ostatnie są lekko wydłużone i mają czerwony, paskowany rumieniec. Jabłka 'Ambassy' są nieco bardziej spłaszczone, chociaż pojawiają się wśród nich także i wydłużone. Charakteryzują się one zdecydowanie intensywniejszym rumieńcem, który jest przeważnie rozmyty, widoczne są jednak na nim lekkie paskowania. Owoce te wybarwiają się i dojrzewają kilka dni wcześniej niż jabłka wyjściowej odmiany. W przypadku 'Delkorfa' i Ambassy' nie ma większych problemów z parchem i mączniakiem jabłoni. Dla uzyskania większych owoców i niedopuszczenia do przemiennego plonowania drzew wymagane jest przerzedzanie zawiązków. Dojrzałość zbiorczą osiąga w połowie sierpnia. Dzięki temu, że się bardzo dobrze przechowuje, nie trzeba się spieszyć z ich zbytem. W chłodni można ją przetrzymać nawet do Świąt Bożego Narodzenia.
Morren's Jonagored Supra®
Miejsce wyhodowania: Belgia
Pochodzenie:: mutant odmiany Jonagored
Wzrost: silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona.
Zapylacze: Arlet, Cortland, Delbard Jubile, Delcorf, Discovery, Elise®, Elstar, Evereste, Fiesta, Fireside, Gala, Gloster, Golden Gem, Golden Hornet, Idared, James Grieve, Jonatan, Katja, McIntosh, Melrose, Pinova®, Rubin, Spartan, Sunrise, Szampion.
Odmiany zapylane: brak - triploid.
Owoce: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, szeroki u podstawy i lekko zwężający się przy kielichu, skórka gładka, błyszcząca, z dużym, ciemnym, karminowobrązowym rumieńcem, na tle którego widoczne są ciemniejsze smużki.
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik.
Przechowywanie: chłodnia: 5 - 6 miesiące; chłodnia KA: 6 - 8 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: mała
Podatność na choroby: parch - średnia; mączniak - średnia; zaraza ogniowa - średnia; inne: choroby kory i drewna - mała/średnia; gorzka plamistość podskórna - duża; gorzka zgnilizna jabłek - średnia.
Adams
Sport odmiany Red Chief
Reneta Simirenko
Free Redstar
Gold Milenium
Melfree
Gala Paskowana
Czerwone Ligole
'Ligol' jest odmianą, która na stałe zagościła w naszych sadach. Jej mankamentem może być słabe wybarwianie się owoców (poza kombinacją tej odmiany na podkładce P60, gdzie wybarwienie jest zadowalające). Można temu zapobiec wprowadzając do uprawy czerwone mutanty tej odmiany — 'Ligol Red Spur', 'Ligol Red' i 'Ligol Spur'. Mają one nie tylko intensywniejszy rumieniec, ale ich drzewa rosną słabiej niż odmiana wyjściowa. Interesujący może być np. 'Ligol Red Spur', którego drzewa rosną o 30–40% słabiej niż odmiany wyjściowej, owoce dobrze się wybarwiają, co pozwala zbierać je po osiągnięciu optymalnej dojrzałości przechowalniczej. W doświadczeniach można je również spotkać pod symbolami: L 33, L 7, L
Empire
Odmiana zimowa. Do zbioru koniec września. Odporność na mróz średnia, jak i na mączniaka. Walka z parchem już bardziej uciążliwa. Owoc w kolorze ciemnoczerwonym i bardzo smaczny. To chyba największa zaleta tej odmiany !. W owocowanie wchodzi wcześnie i owocuje dość obficie i regularnie. Zapylacze dla Empire to Cortland, Lobo, Idared i sporty, Golden Delicious.
Gala Mondial
Sport odmiany Gala o paskowanym rumieńcu
Red Chief Camspur
Wilton's® Red Jonaprince
Mutant odmiany Jonagold. Drzewo naturalnie rośnie silnie i tworzy luźną rozłożystą koronę. Kwitnie ok. 2-3 dni przed odmianą Golden Delicious Reiders. Red Jonaprince jak wszytkie odmiany z grupy Jonagold jest triploidem, co sprawia, że nie jest zapylaczem dla pozostałych odmian. Dla niego najlepszym zapylaczem jest Elstar, Gala, Pinova, Topaz i Braeburn. RedJonaprince wchodzi wcześnie w owocowanie. Plonuje corocznie i obficie. Owoce są charakterystyczne ponieważ bardzo wcześnie się wybarwiają i osiągają głęboki czerwony kolor. Owoce są duże lub bardzo duże, wielkość średnio 75-85mm, o kształcie kulisto-stożkowym. Skórkę ma błyszczącą, gładką, w 95 do 100 % pokrytą intensywnym, rozmytym, bordowym rumieńcem. Nawet po stronie zacienionej drzewa i w środku korony. Owoce Red Jonaprince mają wiekszą zawartość cukrów i jędrność niż inne Jonagoldy. Red Jonaprince posiada wysoką zawartość przeciwnowotworowego składnika - antocjanów. Miąższ jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny o wysokich walorach smakowych. W porównaniu ze standartowymi odmianami z grupy Jonagoldów zbiór jest bardzo wczesny, przypada w trzeciej dekadzie września. Należy pamiętać, że wczesne wybarwienie może kusić do zbyt wczesnego zbioru, które niekorzystnie wpływa na wyśmienity smak i na późniejsze przechowywanie owocu. Owoce ze względu na wyjątkowo ścisły, drobnoziarnisty miąższ zachowują długą przydatność do spożycia i apetyczny wygląd. Ze względu na doskonałe właściwosci przechowalnicze i wyjątkową trwałość w obrocie handlowym, jest to wprost idealna odmiana do produkcji.
Mutant odmiany Rubin wyróżniający się intensywnie wybawionymi owocami. Zdaniem hodowcy owoce tego mutanta zachowują dobrą jakość konsumpcyjną o 1-2 miesiące dłużej niż odmiany Rubin. Został znaleziony przez Josefa Thoża w Czechach. Drzewo charakteryzuje się nieco słabszym wzrostem w porównaniu z odmianą Rubin. Jednak tak jak odmiana mateczna ma skłonność do ogołacania się pędów, ze względu na tworzenie pąków kwiatostanowych na najmłodszych przyrostach. Cechą wyróżniającą owoce odmiany Bohemia* jest piękny, intensywny, jednolity rumieniec, który obejmuje prawie cały owoc. Skórka zaczyna się przebarwiać znacznie wcześniej niż u odmiany Rubin. Obie odmiany nie różnią się terminem zbioru. Bohemia nadaje się do intensywnych nasadzeń, pod warunkiem zastosowania podkładki karłowej i cięcia odnawiającego.
Fuji Beni Shogun®
Miejsce wyhodowania: Japonia
Pochodzeni: mutant japońskiej odmiany 'Ytaka', która jest mutacją Fuji-standard
Wzrost: średni/silny, korona średnio rozkrzewiająca się. Liście dosyć małe, szarozielone. Kwitnie średnio-późno, dobrze zawiązuje owoce z małą podatnością do przemiennego owocowania.
Zapylacze: Golden Delicious, Red Delicious, Rubinette ®
Odmiany zapylane: jest odmianą diploidalną i może być zapylaczem dla Goldena i Jonagolda
Owoce: duże przy dobrym przerzedzeniu 75 do 80 mm, twarde o długiej żywotności na półce. Forma owocu kulista do owalnej z małym gniazdem nasiennym. Skórka gładka, matowa do połyskującej, ale nie tłusta. Barwa podstawowa zielono-żółta, pomarańczowo-czerwona do rozmyto czerwonawej. Miąższ soczysty o bardzo egzotycznym aromacie podobnym do ananasa.
Dojrzałość zbiorcza: od końca sierpnia do października
Przechowywanie: chłodnia do marca; chłodnia ULO/KA: maj/czerwiec.
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: mączniak i parch - średnia. Konieczne przerzedzanie zawiązków owoców.
Gloster
Miejsce wyhodowania: Niemcy
Pochodzenie:: Glockenapfel x Richared Red Delicious
Wzrost: silny, korona stożkowa o konarach tworzących ostre kąty z przewodnikiem, z tendencją do ogołacania.
Zapylacze: Cortland, Elstar, Gala, Golden Delicious, Golden Hornet, Idared, Lodel®, Melrose, Pilot®, Red Delicious, Szampion.
Odmiany zapylane: Alwa, Arlet, Delbard Jubile, Elstar, Fiesta, Florina, Gala, Golden Delicious, Idared, Jonagold, Ligol®, Lodel®, Mutsu, Pinova®, Rubinette®, Szampion.
Owoce: duży, stożkowaty, wyraźnym karbowaniem przy kielichu, przechodzącym na owoc, skórka zielona, gładka, lekko błyszcząca, niekiedy z delikatnym sinawym nalotem, w dużej części pokryta karminowym, rozmytym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października.
Przechowywanie: chłodnia: 5 - 6 miesiące; chłodnia KA: 6 - 7 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: parch - średnia; mączniak - mała; zaraza ogniowa - duża; inne: rak drzew owocowych - średnia; szara pleśń - średnia.
Piros
Miejsce wyhodowania: Niemcy
Pochodzenie:: Helios x Apollo
Wzrost: Umiarkowanie silny, po wejściu w okres owocowania słąby, korona raczej luźna, niezbyt zagęszczona, lekko rozłożysta, o dość sztywnych konarach, z niezbyt licznymi krótkopędami.
Zapylacze: Discovery, Golden Delicious, Gold Rush, Idared, James Grieve, Jerseymack, Lodel, Melrose, Pinova®, Prima, Summerred, Vista Bella.
Odmiany zapylane: James Grieve, Pilot®.
Owoce: średniej wielkości lub duży, kulistostożkowaty, czasami wokół kielicha pojawia się delikatne ordzawienie, skórka gładka, zielonkawożółta, w dużej części pokryta paskowanym, jaskrawoczerwonym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia, wymaga 2-3-krotnego zbioru.
Przechowywanie: chłodnia: kilka tygodni.
Wytrzymałość na mróz: duża.
Podatność na choroby: Parch - mała; mączniak - mała; zaraza ogniowa - duża; inne: gorzka plamistość podskórna - mała.
Rubin
d.z. - koniec września, - o.p. – listopad, poch. – Czechy, odmiana jesienna. Drzewko rośnie początkowo dość silnie, tworzy koronę kulistą, średnio wrażliwe na choroby grzybowe, średnio odporne na mróz. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje dość obficie. Owoc duży lub bardzo duży, kulisty, pokryty po¬marańczowokarminowym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kru¬chy, delikatny, soczysty, słodkowinny, lekko aromatyczny. Po¬siada mutanta Bohemia o owocach jasnoczerwonych i prze¬chowujących się dłużej o dwa miesiące. Ze względu na bardzo atrakcyjne owoce jest zalecana dla sadów towarowych. Nie znosi silnego cięcia i jest trudna w formowaniu.
Red Boskop
d.z. - poł. października, o.p. – marzec, poch. – Holandia, odmiana zimowa. Drzewo rośnie bardzo silnie, tworzy koronę kulistą; wrażliwe na mróz, dość odporne na parcha i mączniaka. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje umiarkowanie obficie, corocznie. Owoc bardzo duży, baryłkowatokulisty, szorstki, pokryty czerwonym rumieńcem. Miąższ kruchy, kwaśny, o posmaku korzennym. Polecana do uprawy na podkładkach karłowych, dzięki czemu uzyskujemy słabszy wzrost, wyższe plony i lepiej wybarwione owoce. odmiana nadal ciesząca się powodzeniem w nasadzeniach produkcyjnych i w sadach przydomowych, zwana popularnie "Szarą Renetą".
Rubinola
Pochodzenie. Odmiana czeska, powstała ze skrzyżowania 'Rubin' x 'Prima', wy¬konanego w 1980 r. Wyselekcjonował ją J. Tupy w Stacji Doświadczalnej Striżovice. Testowana pod numerem hodowlanym UEB-1822/1. W 1993 r. zo¬stała wprowadzona do produkcji. Drzewo rośnie silnie. Korona początkowo wzniesiona, później rozłożysta, lu¬źna, konary średniej grubości, pokryte nielicznymi krótkopędami, mają tenden¬cję do ogołacania. Pędy jednoroczne średniej grubości, o niezbyt długich mię¬dzywęźlach, w górnej części silnie omszone. Liście średnio duże, nierówno, po-jedynczo i podwójnie piłkowane, z wierzchołkiem krótkim, ostrostożkowatym. Pąki kwiatowe znajdują się na 1-2-letnim drewnie. Kwitnie o średniej porze kwitnienia jabłoni. Zapylacze: 'Rajka' i Topaz'. Genetycznie odporna na parcha jabłoni (gen V,). Mało podatna na mączniaka.
Owoce. Średniej wielkości (160-190 g), kuliste, lekko spłaszczone, zwężające się w kierunku kielicha. Skórka cienka, gładka, tłustawa, zielonożółta, po dojrzeniu słomkowożółta, w 40-90% pokryta marmurkowym, rozmytym, czerwonym ru¬mieńcem z wyraźnie widocznymi ciemniejszymi paskami. Przetchlinki szarawe, dość duże, średnio liczne, szczególnie widoczne na rumieńcu. Szypułka średniej grubości, długa, osadzona w głębokim, średnio szerokim, niekiedy lekko ordza¬wionym zagłębieniu. Kielich średniej wielkości, zamknięty. Zagłębienie kieli¬chowe szerokie, średnio głębokie. Miąższ kremowy, soczysty, słodkokwaskowaty, bardzo smaczny.
Dojrzewanie owoców. Dojrzałość zbiorczą owoce uzyskują w końcu września. Przed zbiorem nie opadają. W chłodni przechowują się bardzo dobrze do końca marca. Przydatność odmiany. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje regular¬nie, umiarkowanie obficie. Ma skłonność do ogołacania się, dlatego wymaga sto¬sowania cięcia odnawiającego. Powinna być sadzona na podkładkach karłowych. Owoce mało wrażliwe na gorzką plamistość podskórną. Jest jedną z cenniejszych odmian odpornych, o smacznych, długo przechowujących się owocach.
Cortland Wicki
d.z. - koniec września, o.p. - styczeń – luty, poch. – USA, odmiana wczesnozimowa. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy koronę kulistą; wytrzymałe na mróz, średnio odporne na parcha i mączniaka. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie i corocznie. Owoc duży lub średniej wielkości, pokryty prawie w całości karminowowiśniowym rumieńcem i sinawym nalotem. Miąższ kruchy, soczysty, aromatyczny. Odmiana nie ma dużych wymagań glebowych.
Szampion Reno 2
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie:: Czerwony mutant odmiany Szampion
Wzrost: Średni, korona stożkowa, zagęszczona, o sztywnych konarach z licznymi krótkopędami.
Zapylacze: Alwa, Delikates, Discovery, Gloster, Golden Delicious, Idared, James Grieve, Lobo, McIntosh, McIntosh Wijcik, Melfree, Pilot®, Priam, Rubin, Spartan.
Odmiany zapylane: Alwa, Delikates, Early Freegold, Florina, Gloster, Idared, Jonagold, Ligol®, Lodel®, Novamac, Paulared, Rubin, Warta.
Owoce: Średniej wielkości lub duży, kulistostożkowaty lekko żebrowany wokół kielicha, skórka bez nalotu, w dużej części pokryta intensywnie czerwonym, rozmyto-marmurkowym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: Druga lub trzecia dekada września.
Przechowywanie: "chłodnia: 4 miesiące; chłodnia KA: 5-7 miesięcy."
Wytrzymałość na mróz: Mała.
Podatność na choroby: "Parch - mała; mączniak - mała; zaraza ogniowa - nieznana; inne: rak i gumowatość drewna - duża; gorzka plamistość podskórna - duża."
Braeburn®
Miejsce wyhodowania: Nowa Zelandia
Pochodzenie:: prawdopodobnie z wolnego zapylenia odmiany Lady Hamilton
Wzrost: drzewko średnio silnie rosnące, tworzące koronę rozłożystą z szerokimi kątami, łatwe do formowania. Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie i regularnie. Kwitnie razem z odmianami późno kwitnącymi. Zalecane są podkładki karłowe, na których owoce dojrzewają nieco wcześniej.
Zapylacze: częściowo samopłodna, ale do dobrego owocowania wymaga stosowania zapylaczy: Pinova, Elstar, Delcorf, Golden Delicious i Gala
Odmiany zapylane: wszystkie odmiany późno kwitnące
Owoce: jajowate, dosyć zróżnicowane pod względem wielkości i kształtu z wyraźnym żebrowaniem przy kielichu. Skórka owocu zielonkawożółta, lśniąca, pokryta purpurowymi cętkami widocznymi na tle ciemnoczerwonego rumieńca pokrywającego prawie 3/4 powierzchni. Miąższ jasnokremowy, bardzo jędrny, kruchy, soczysty o słodkawym smaku.
Dojrzałość zbiorcza: październik/listopad
Przechowywanie: chłodnia 6-7 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: parch - mała, mączniak - średnia, zaraza ogniowa - duża
Golden Delicious Reinders®
Miejsce wyhodowania: Holandia
Pochodzenie:: mutant odmiany Golden Delicious
Wzrost: silny/średni, korona wzniesiona, kulista, średnio zagęszczona, z dużą liczbą krótkopędów.
Zapylacze: Delbard Jubile, Delcorf, Elstar, Fiesta, Florina, Gloster, Golden Gem, Idared, Jerseymac, Jonathan, Katja, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Pilot®, Red Delicious, Summerred, Wealthy.
Odmiany zapylane: Alwa, Arlet, Delbard Jubile, Delikates, Elise®, Elstar, Enterprise, Fiesta, Florina, Gala, Gloster, GoldRush, Honeygold, Idared, Katja, Ligol®, Mutsu, Pilot®, Pinova®, Piros®, Rubin, Rubinette®, Szampion, Santana.
Owoce: średniej wielkości, kulistostożkowaty, lekko żebrowany, głównie w części przykielichowej, skórka sucha, lekko błyszcząca, zielonkawożółta, bez ordzawień, czasami od strony nasłonecznionej z delikatnym łososiowym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: połowa października.
Przechowywanie: chłodnia: 6 miesiące; chłodnia KA: 6 - 7 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: mała.
Podatność na choroby: parch - duża; mączniak - średnia; zaraza ogniowa - mała; inne: gorzka zgnilizna jabłek - bardzo duża.
Idared
d.z. - poł. października, o.p. – kwiecień, poch. – USA, odmiana zimowa. Drzewo rośnie początkowo silnie, tworzy koronę kulistą małych rozmiarów; mało wytrzymałe na mróz, średnio odporne na parcha, podatne na mączniaka. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje corocznie i obficie. Owoc średniej wielkości, kulisty, pokryty intensywnym, żywoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ jędrny, soczysty, kwaskowaty. Odmiana nadaje się do sadów intensywnych i na formy silnie cięte. Odmiana jest popularna od ponad 20 lat. Nie tracąc na swej popularności, jest w dalszym ciągu nasadzana w sadach towarowych, ze względu na bardzo atrakcyjny wygląd owoców.
Idaredest®
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie:: czerwony mutant odmiany Idared
Wzrost: słaby, korona kulista, gęsta z lekko zwisającymi konarami z licznymi któtkopędami.
Zapylacze: Bohemia, Braeburn, Cortland, Elstar, Golden Delicious Reinders®, Sunrise®, Gloster, James Grieve, Pinova®, Rubin, Szampion.
Odmiany zapylane: Alwa, Arlet, Cortland, Delbard Jubile, Delcorf, Elise®, Gala, Golden Delicious, Jonagold, Katja, Ligol®, Lodel®, Pilot®, Pinova®, Piros®, Szampion, Summerred, Sunrise®.
Owoce: duży, bardziej spłaszczony od odmiany wyjściowej, skórka bardzo błyszcząca zielonożółta, pokryta bardziej intensywnym czerwonym rumieńcem od odmiany standardowej, który pojawia się już na początku września.
Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października.
Przechowywanie: chłodnia: 6-7 miesięcy; chłodnia KA: 6-8 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: średnia, dobrze regeneruje uszkodzenia mrozowe.
Podatność na choroby: parch - średnia; mączniak - średnia; zaraza ogniowa - duża.
Kosztela
Drzewo rośnie bardzo silnie. Tworzy korony kuliste, bardzo duże i silnie zagęszczone. Kwitnie późno. W okres owocowa¬nia wchodzi bardzo późno. Owocuje obficie, jednak przemien¬nie. Owoce są średniej wielkości, kuliste i nieco spłaszczone. Skórka twarda, mocna, zielona. W miarę dojrzewania zmienia zabarwienie na słomkowożółte. Miąższ twardy, bardzo słodki i soczysty. Zapylacze: Boiken, James Grieve, Wealthy, Gloster. Odmiana wyłącznie deserowa. Drzewa wytrzymałe na mróz, mało wrażliwe na parch jabłoni i prawie odporne na mączniak jabłoni. W czasie przechowywania owoce są bardzo podatne na oparzelinę powierzchniową i gorzką plamistość podskórną.
Lobo
Miejsce wyhodowania: Kanada
Pochodzenie:: Siewka z wolnego zapylenia odmiany McIntosh
Wzrost: Silny, korona duża, kulista, lekko spłaszczona, rozłożysta, zagęszczająca się, o sztywnych, prostych konarach.
Zapylacze: Cortland, Florina, Freedom, Golden Delicious, James Grieve, Jonathan, Lodel, Macoun, McIntosh, Pilot®, Pinova®, Red Delicious, Spartan.
Odmiany zapylane: Alwa, Antonówka, Bankroft, Boskoop, Cortland, Elise®, Jester, Katja, Koksa Pomarańczowa, Ligol®, Lodel®, McIntosh, Melba, Spartan, Szampion, Witos.
Owoce: Duży, kulisty, nieco spłaszczony, skórka gładka, błyszcząca, zielonkawa, pokryta prawie w całości ciemnokarminowym, rozmytym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: Połowa września.
Przechowywanie: chłodnia: 3 - 4 miesiące; chłodnia KA: 4 - 5 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: Bardzo duża.
Podatność na choroby: Parch - duża; mączniak - mała; zaraza ogniowa - nieznana.
Malinówka
Mutsu
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie:: Mutant odmiany Mutsu
Wzrost: Silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona, o lekko zwisających konarach.
Zapylacze: Gloster, Golden Delicious, James Grieve, Katja, Lodel®, Melrose, Red Delicious, Spartan.
Odmiany zapylane: Brak - triploid.
Owoce: Bardzo duży, kulisty lub kulistostożkowaty, z delikatnym żebrowaniem przy kielichu, które może przechodzić na owoc, skórka gładka, zielonożółtawa, czasami z delikatnym rumieńcem od strony nasłonecznionej.
Dojrzałość zbiorcza: Połowa października.
Przechowywanie: "chłodnia: 4 - 5 miesiące; chłodnia KA: 5 - 6 miesięcy."
Wytrzymałość na mróz: Średnia.
Podatność na choroby: "Parch - mała/średnia; mączniak - mała/średnia; zaraza ogniowa - średnia."
Najdared®
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie:: Czerwony mutant odmiany Idared
Wzrost: Średni/słaby, korona kulista, gęsta z lekko zwisającymi konarami z licznymi krótkopędami.
Zapylacze: Cortland, Elstar, Evereste, Gloster, Golden Delicious, James Grieve, Jerseymac, Jonathan, Ligol®, Lodel®, McIntosh, Melrose, Pilot®, Pinova®, Priam, Red Delicious, Resi, Rubin, Szampion.
Odmiany zapylane: Alwa, Arlet, Cortland, Delbard Jubile, Delcorf, Elise®, Gala, Golden Delicious, Jonagold, Katja, Ligol®, Lodel®, Pilot®, Pinova®, Piros®, Szampion, Summerred, Sunrise®.
Owoce: Średniej wielkości lub duży, kulisty, nieco spłaszczony od strony kielicha i szypułki, skórka bardzo błyszcząca, zielonożółtawa, pokryta intensywnym, malinowym, rozmytym rumieńcem, który pojawia się bardzo wcześnie (początek września), smaczniejszy od odmiany Idared.
Dojrzałość zbiorcza: Pierwsza połowa października.
Przechowywanie: "chłodnia: 6 - 7 miesiące; chłodnia KA: 6 - 8 miesięcy."
Wytrzymałość na mróz: Mała.
Podatność na choroby: "Parch - średnia; mączniak - duża; zaraza ogniowa - duża."
Oliwka Żółta
Rubinstar®
Miejsce wyhodowania: Niemcy
Pochodzenie:: ciemnoczerwony mutant odmiany Jonagold
Wzrost: silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona.
Zapylacze: Arlet, Cortland, Delbard Jubile, Delcorf, Discovery, Elise®, Elstar, Evereste, Fiesta, Fireside, Gala, Gloster, Golden Gem, Golden Hornet, Idared, James Grieve, Jonatan, Katja, McIntosh, Melrose, Pinova®, Rubin, Spartan, Sunrise, Szampion.
Odmiany zapylane: brak - triploid.
Owoce: Duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, skórka gładka, błyszcząca, prawie w całości pokryta jednolitym, czerwonokarminowym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik.
Przechowywanie: chłodnia: 5 - 6 miesiące; chłodnia KA: 6 - 8 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: mała.
Podatność na choroby: "Parch - średnia; mączniak - średnia; zaraza ogniowa - średnia; inne: choroby kory i drewna - mała/średnia; gorzka plamistość podskórna - duża; gorzka zgnilizna jabłek - średnia."
Szara Reneta
Topaz®
Pochodzenie. Pochodzi ze Stfiźovic (Czechy), gdzie została wyselekcjonowana z populacji siewek 'Rubin' x 'Vanda' ('Jolana' x 'Lord Lambourne'). Była testo¬wana pod numerem UEB-2359/2. Bardzo szybko znalazła uznanie w Europie Zachodniej. W Polsce znajduje się w badaniach rejestrowych. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworzy stożkowatą, gęstą koronę o konarach pokrytych licznymi krótkopędami. Pędy jednoroczne czekoladowe, błyszczące, grube, o krótkich międzywęźlach. Przetchlinki beżowe, kuliste, średniej wielkości, lekko wystające, nieliczne. Liście średniej wielkości, eliptyczne, nierówno, pojedyn¬czo i podwójnie piklowane, z wierzchołkiem krótkim, ostro stożkowatym. Kwiaty znajdują się na 1-3-letnim drewnie. Kwitnie w średniej porze kwitnienia jabłoni. Zapylaczc: 'Discovery\ 'Rajka', 'Resi', 'Rosana', 'Rubinola', 'Saturn'. Odmiana za¬wiera gen odporności na parcha (V,). Mało podatna na mączniaka i średnio wraż¬liwa na choroby kory i drewna. Owoce podatne na gorzką plamistość podskórną.
Owoce. Duże lub bardzo duże (190-220 g), kulistospłaszczone. Skórka cienka, jasnozielona, po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej zielonkawożółta, gład¬ka, bez ordzawień. Rumieniec pomarańczowoczerwony, paskowanomarmurko-wy. Intensywność i wielkość rumieńca zależy od warunków pogodowych w sezo¬nie oraz właściwego cięcia i formowania koron. Przetchlinki średniej wielkości, nieliczne. Szypułka krótka, średnio gruba. Zagłębienie szypułkowe głębokie, średnio szerokie, zielonkawo zabarwione, niekiedy ordzawione. Kielich duży za-mknięty lub półotwarty. Zagłębienie kielichowe szerokie i średnio głębokie. Miąższ kremowy, jędrny, chrupiący, kwaskowatosłodki, bardzo soczysty.
Dojrzewanie owoców. Dojrzałość zbiorczą owoce uzyskują w pierwszej połowie października, a konsumpcyjną w styczniu. Poleca się zbierać je 2-krotnie, zwła¬szcza ze starszych drzew. Bardzo dobrze się przechowują. W chłodni dobrą ja¬kość zachowują do końca kwietnia lub początku maja.
Przydatność odmiany. Bardzo interesująca, późnozimowa odmiana parchoodporna. Ceniona z uwagi na smak, walory jakościowe i przechowalnicze jabłek oraz ich trwałość w obrocie handlowym. Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie, regularnie. Nadaje się do intensywnych nasadzeń. Do uprawy po¬leca się ją na podkładkach karłowych i półkarłowych. Wymaga stosowania zabie¬gów poprawiających jakość owoców (przerzedzanie zawiązków, cięcie letnie).
Ariwa®
Miejsce wyhodowania: Szwajcaria
Pochodzenie:: Golden Delicious x A849-5
Wzrost: średni, korona stożkowa o konarach z licznymi krótkopędami.
Zapylacze: Angold, Golden Delicious, Resi, Rewena.
Odmiany zapylane: nieznane
Owoce: średniej wielkości, kulistostożkowaty, z delikatnym karbowaniem wokół kielicha, skórka gładka, zielonożółta, lekko błyszcząca, w dużej części pokryta pomarańczowoczerwonym, marmurkowo-paskowanym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik.
Przechowywanie: chłodnia: 4 - 5 miesiące; chłodnia KA: 5 - 6 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: parch, mączniak - pierwsza na świecie odmiana odporna; zaraza ogniowa - nieznana; inne: gorzka plamistość podskórna - mała/średnia.
Celeste®
Miejsce wyhodowania: Niemcy
Pochodzenie:: czerwony mutant odmiany Delcorf
Wzrost: średni, korona mocnej konstrukcji o wzniesionych konarach, średnio zagęszczona.
Zapylacze: Arlet, Discovery, Elstar, Fiesta, Gala, Idared, James Grieve, Lodel, Summerred, Sunrise®.
Odmiany zapylane: Boskoop, Delbard Jubile, Early Freegold, Elise®, Golden Delicious, Jonagold, Melfree, Sunrise®.
Owoce: duży, cylindryczny, skórka gładka, zielonkawożółta, w dużej części pokryta paskowano-rozmytym, czerwonym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa sierpnia, wymaga 2-3-krotnego zbioru.
Przechowywanie: chłodnia: około 3 miesiące.
Wytrzymałość na mróz: średnia.
Podatność na choroby: parch - mała/średnia; mączniak - mała/średnia; zaraza ogniowa - duża.
Jonagold Decosta®
Miejsce wyhodowania: Belgia
Pochodzenie:: ciemnoczerwony mutant odmiany Jonagold
Wzrost: silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona.
Zapylacze: Arlet, Cortland, Delbard Jubile, Delcorf, Discovery, Elise®, Elstar, Evereste, Fiesta, Fireside, Gala, Gloster, Golden Gem, Golden Hornet, Idared, James Grieve, Jonathan, Katja, McIntosh, Melrose, Pinova®, Rubin, Spartan, Sunrise®, Szampion.
Odmiany zapylane: brak - triploid
Owoce: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, skórka gładka, błyszcząca, pokryta w dużej części rozmytym, karminowoczerwonym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik.
Przechowywanie: chłodnia: 5 - 6 miesiące; chłodnia KA: 6 - 8 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: mała
Podatność na choroby: parch - średnia; mączniak - średnia; zaraza ogniowa - średnia; inne: choroby kory i drewna - mała/średnia; gorzka plamistość podskórna - duża; gorzka zgnilizna jabłek - średnia.
Ligol®
Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie:: Linda x Golden Delicious
Wzrost: średni, korona o mocnej konstrukcji, średnio zagęszczona, konary lekko zwisające, tworzą szerokie kąty z przewodnikiem, nadaje się do formowania koron wrzecionowych.
Zapylacze: Delbard Jubile, Elise®, Elstar, Enterprise, Gala, Gloster, GoldRush, Golden Delicious, Idared, Jester, Lobo, Lodel®, Pilot®, Pinova®, Rubin, Szampion, Witos.
Odmiany zapylane: Alwa, Early Freegold, Idared, Lodel®, Paulared.
Owoce: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, z wyraźnym żebrowaniem przy kielichu, skórka gładka i błyszcząca, a od strony nasłonecznionej całkowicie pokryta rozmytym, czerwonokarminowym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik.
Przechowywanie: chłodnia: 5 - 6 miesiące; chłodnia KA: 6 - 7 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: średnia/duża
Podatność na choroby: parch -mała/średnia; mączniak - mała/średnia; zaraza ogniowa - duża; inne: choroby kory i drewna - mała; gorzka plamistość podskórna - duża; gorzka zgnilizna jabłek - duża.
Gala Must®
Miejsce wyhodowania: Nowa Zelandia
Pochodzenie:: czerwony mutant odmiany Gala
Wzrost: średni, korona szerokostożkowa, średnio zagęszczona, o mocnej konstrukcji, łatwa do formowania.
Zapylacze: Delbard Jubile, Discovery, Elise®, Elstar, Fiesta, Gloster, Golden Delicious, Golden Gem, Golden Hornet, Idared, Jester, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Paulared, Red Delicious, Rubinette®.
Odmiany zapylane: Arlet, Delbard Jubile, Delcorf, Early Freegold, Elise®, Elstar, Enterprise, Fiesta, Florina, Freedom, Gloster, Honeygold, Jester, Jonagold, Ligol®, Lodel®, Rubinette®.
Owoce: średniej wielkości, kulistostożkowaty, niekiedy nieco szerszy w części przykielichowej, skórka gładka, lekko błyszcząca, zielonkawożółta, cały owoc pokryty jest bardzo atrakcyjnym, rozmytym, czerwonokarminowym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: trzecia dekada września
Przechowywanie: chłodnia: 5 - 6 miesiące; chłodnia KA: 6 - 7 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: parch - średnia; mączniak - mała; zaraza ogniowa - średnia; inne: choroby kory i drewna - średnia; gorzka zgnilizna jabłek - duża; szara pleśń - duża.
Gala Royal
Mutant odmiany Gala o bardziej paskowanym rumieńcu.
Geneva Early
Miejsce wyhodowania: USA
Pochodzenie:: Quinte x Julyred
Wzrost: silny, korony wzniesione o mocnej konstrukcji, średnio zagęszczone, o konarach pokrytych licznymi krótkopędami.
Zapylacze: Discovery, James Grieve, Jerseymac, Quinte.
Odmiany zapylane: nieznane
Owoce: średniej wielkości, kulistospłaszczony, zielonkawożółty, w dużej części pokryty czerwonym, rozmytym rumieńcem.
Dojrzałość zbiorcza: 5 dni przed Oliwką Żółtą, wymaga 2-3-krotnego zbioru.
Przechowywanie: chłodnia: 2-3 tygodnie.
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: parch - duża; mączniak - duża; zaraza ogniowa - duża.
Ambassy
Wywodzi się od odmiany Delcroft. Drzewa 'Delkorfa' i 'Ambassy' rosną średnio silnie, przy czym sport o około 20% słabiej od odmiany wyjściowej. 'Delkorf' wykazuje trochę większą skłonność do przemiennego owocowania, chociaż ogólnie nie ma z tym większych problemów. 'Ambassy' trochę lepiej plonuje, ale owoce są około 10% mniejsze niż jabłka 'Delkorfa'. Te ostatnie są lekko wydłużone i mają czerwony, paskowany rumieniec. Jabłka 'Ambassy' są nieco bardziej spłaszczone, chociaż pojawiają się wśród nich także i wydłużone. Charakteryzują się one zdecydowanie intensywniejszym rumieńcem, który jest przeważnie rozmyty, widoczne są jednak na nim lekkie paskowania. Owoce te wybarwiają się i dojrzewają kilka dni wcześniej niż jabłka wyjściowej odmiany. W przypadku 'Delkorfa' i Ambassy' nie ma większych problemów z parchem i mączniakiem jabłoni. Dla uzyskania większych owoców i niedopuszczenia do przemiennego plonowania drzew wymagane jest przerzedzanie zawiązków. Dojrzałość zbiorczą osiąga w połowie sierpnia. Dzięki temu, że się bardzo dobrze przechowuje, nie trzeba się spieszyć z ich zbytem. W chłodni można ją przetrzymać nawet do Świąt Bożego Narodzenia.
Morren's Jonagored Supra®
Miejsce wyhodowania: Belgia
Pochodzenie:: mutant odmiany Jonagored
Wzrost: silny, korona duża, rozłożysta, średnio zagęszczona.
Zapylacze: Arlet, Cortland, Delbard Jubile, Delcorf, Discovery, Elise®, Elstar, Evereste, Fiesta, Fireside, Gala, Gloster, Golden Gem, Golden Hornet, Idared, James Grieve, Jonatan, Katja, McIntosh, Melrose, Pinova®, Rubin, Spartan, Sunrise, Szampion.
Odmiany zapylane: brak - triploid.
Owoce: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty, szeroki u podstawy i lekko zwężający się przy kielichu, skórka gładka, błyszcząca, z dużym, ciemnym, karminowobrązowym rumieńcem, na tle którego widoczne są ciemniejsze smużki.
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik.
Przechowywanie: chłodnia: 5 - 6 miesiące; chłodnia KA: 6 - 8 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: mała
Podatność na choroby: parch - średnia; mączniak - średnia; zaraza ogniowa - średnia; inne: choroby kory i drewna - mała/średnia; gorzka plamistość podskórna - duża; gorzka zgnilizna jabłek - średnia.
Adams
Sport odmiany Red Chief
Reneta Simirenko
Free Redstar
Gold Milenium
Melfree
Gala Paskowana
Czerwone Ligole
'Ligol' jest odmianą, która na stałe zagościła w naszych sadach. Jej mankamentem może być słabe wybarwianie się owoców (poza kombinacją tej odmiany na podkładce P60, gdzie wybarwienie jest zadowalające). Można temu zapobiec wprowadzając do uprawy czerwone mutanty tej odmiany — 'Ligol Red Spur', 'Ligol Red' i 'Ligol Spur'. Mają one nie tylko intensywniejszy rumieniec, ale ich drzewa rosną słabiej niż odmiana wyjściowa. Interesujący może być np. 'Ligol Red Spur', którego drzewa rosną o 30–40% słabiej niż odmiany wyjściowej, owoce dobrze się wybarwiają, co pozwala zbierać je po osiągnięciu optymalnej dojrzałości przechowalniczej. W doświadczeniach można je również spotkać pod symbolami: L 33, L 7, L
Empire
Odmiana zimowa. Do zbioru koniec września. Odporność na mróz średnia, jak i na mączniaka. Walka z parchem już bardziej uciążliwa. Owoc w kolorze ciemnoczerwonym i bardzo smaczny. To chyba największa zaleta tej odmiany !. W owocowanie wchodzi wcześnie i owocuje dość obficie i regularnie. Zapylacze dla Empire to Cortland, Lobo, Idared i sporty, Golden Delicious.
Gala Mondial
Sport odmiany Gala o paskowanym rumieńcu
Red Chief Camspur
Wilton's® Red Jonaprince
Mutant odmiany Jonagold. Drzewo naturalnie rośnie silnie i tworzy luźną rozłożystą koronę. Kwitnie ok. 2-3 dni przed odmianą Golden Delicious Reiders. Red Jonaprince jak wszytkie odmiany z grupy Jonagold jest triploidem, co sprawia, że nie jest zapylaczem dla pozostałych odmian. Dla niego najlepszym zapylaczem jest Elstar, Gala, Pinova, Topaz i Braeburn. RedJonaprince wchodzi wcześnie w owocowanie. Plonuje corocznie i obficie. Owoce są charakterystyczne ponieważ bardzo wcześnie się wybarwiają i osiągają głęboki czerwony kolor. Owoce są duże lub bardzo duże, wielkość średnio 75-85mm, o kształcie kulisto-stożkowym. Skórkę ma błyszczącą, gładką, w 95 do 100 % pokrytą intensywnym, rozmytym, bordowym rumieńcem. Nawet po stronie zacienionej drzewa i w środku korony. Owoce Red Jonaprince mają wiekszą zawartość cukrów i jędrność niż inne Jonagoldy. Red Jonaprince posiada wysoką zawartość przeciwnowotworowego składnika - antocjanów. Miąższ jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny o wysokich walorach smakowych. W porównaniu ze standartowymi odmianami z grupy Jonagoldów zbiór jest bardzo wczesny, przypada w trzeciej dekadzie września. Należy pamiętać, że wczesne wybarwienie może kusić do zbyt wczesnego zbioru, które niekorzystnie wpływa na wyśmienity smak i na późniejsze przechowywanie owocu. Owoce ze względu na wyjątkowo ścisły, drobnoziarnisty miąższ zachowują długą przydatność do spożycia i apetyczny wygląd. Ze względu na doskonałe właściwosci przechowalnicze i wyjątkową trwałość w obrocie handlowym, jest to wprost idealna odmiana do produkcji.