Grusze

Faworytka
Miejsce wyhodowania: USA
Pochodzenie:: Flamandka x Bonkreta Williamsa
Wzrost: silny, korona szerokostożkowa, luĽna, niesymetryczna ze zwisającymi, łukowato wygiętymi konarami.
Zapylacze: Bera Hardy, Bonkreta Williamsa, Komisówka, Konferencja, Supertrevoux, Trewinka.
Odmiany zapylane: Amfora, Bonkreta Williamsa, Bera Hardy, Bojniczanka®, Carola, Highland, Hortensia®, Isolda®, Konferencja, Lukasówka, Uta®.
Owoce: średniej wielkości lub duży, szerokojajowaty, symetryczny, skórka gruba, zielonkawo-żółta, gładka, nieco błyszcząca, pokryta rozmyto-paskowanym, jasnoczerwonym rumieńcem obejmującym prawie połowę owocu, przetchlinki drobne, zielone, miąższ drobnoziarnisty, soczysty.
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa sierpnia.
Przechowywanie: chłodnia: 7-10 tygodni.
Wytrzymałość na mróz: średnia.
Podatność na choroby: parch - średnia; zaraza ogniowa - duża.

Concorde®
Pochodzenie:: Konferencja x Komisówka
Wzrost: konary tworzą z przewodnikiem ostre kąty dlatego też po posadzeniu drzewek należy formować gałęzie poprzez spinanie lub przyginanie.
Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Komisówka, Konferencja.
Odmiany zapylane: nieznane.
Plonowanie: w okres owocowania wchodzi wcześnie, plonuje obficie i regularnie. 
Owoce: duże o średnicy powyżej 55 mm, kolor skórki zielony z różowym rumieńcem. Skórka gładka z lekkim ordzewieniem. Miąższ białawy, słodki i aromatyczny.
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa września.
Przechowywanie: chłodnia; 5-6 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: parch - b. mała, zaraza ogniowa - mała;

Konferencja
Miejsce wyhodowania: Anglia
Pochodzenie:: Siewka odmiany Leon Leclerc de Laval
Wzrost: średni, korona stożkowa o wzniesionych, sztywnych konarach tworzących ostre kąty z przewodnikiem, boczne gałązki ułożone przeważnie poziomo lub zwisające.
Zapylacze: Bera Hardy, Bonkreta Williamsa, Concorde®, Faworytka, General Leclerc, Highland, Komisówka.
Odmiany zapylane: Bera Hardy, Bonkreta Williamsa, Bojniczanka, Carola, Concorde®, David®, Delbuena-Peradel, Dicolor®, Erika®, Faworytka, General Leclerc, Highland, Hortensia®, Isolda®, Komisówka, Triumf Packhama, Uta®, Verdi.
Owoce: średniej wielkości, symetryczny, skórka gładka, bez połysku, zielona, po dojrzeniu zmienia się na zielono-żółtą. charakterystyczne, złotawo-brązowe ordzawienie występuje silnie od strony kielicha i dochodzi prawie do połowy owocu, miąższ delikatny, bardzo słodki, soczysty, nieco aromatyczny.
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa września.
Przechowywanie: chłodnia: 5 - 6 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: średnia.
Podatność na choroby: parch - mała; zaraza ogniowa - duża.

Bonkreta Wiliamsa
d. z. - początek września odmiana jesienna, poch. Anglia. Drzewo rośnie średnio silnie; mało wytrzymałe na mróz, dość odporne na parcha. W okres owocowania wchodzi dość wcześnie, owocuje obficie i corocznie.; Owoc średniej wielkości lub duży, niekształtny, lekko ordzawiony. Miąższ bardzo delikatny, soczysty, o silnym aromacie. Odmiana polecana dla nasadzeń produkcyjnych i dla działkowców.

Carola
Miejsce wyhodowania: Szwecja
Pochodzenie:: Johantorp x Komisówka
Wzrost: średni/słaby, korona stożkowa o konarach tworzących dosyć szerokie kąty z przewodnikiem, średnio zagęszczona.
Zapylacze: Bojniczanka, Faworytka, Komisówka, Konferencja, Triumf Packhama.
Odmiany zapylane: Bojniczanka
Owoce: duży lub bardzo duży, wydłużony, szeroki od strony kielicha, zwężający się przy szypułce, skórka zielona, po dojrzeniu żółtozielona, od strony nasłonecznionej z delikatnym czerwonobrązowym rumieńcem, miąższ drobnoziarnisty, soczysty, aromatyczny, o bogatym bukiecie smakowym.
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa września.
Przechowywanie: chłodnia: 4 - 5 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: bardzo duża.
Podatność na choroby: parch - średnia; zaraza ogniowa - średnia; inne: choroby kory i drewna - mała.

Lukasówka
Miejsce wyhodowania: Francja
Pochodzenie:: siewka nieznanego pochodzenia
Wzrost: silny, korona kulistojajowata lub szeroko stożkowa o lekko zwisających gałązkach.
Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Faworytka, Komisówka, Supertrevoux, Trewinka.
Odmiany zapylane: brak - triploid.
Owoce: duży lub bardzo duży, jajowato-owalny, nieregularny, skórka gruba, gładka, jasnozielona, po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej złocista, niekiedy od strony nasłonecznionej z delikatnym, paskowanym, karminowym rumieńcem, miąższ średnio ziarnisty, słodko-winny, lekko aromatyczny.
Dojrzałość zbiorcza: wrzesień/październik.
Przechowywanie: chłodnia: 6 miesięcy.
Wytrzymałość na mróz: mała
Podatność na choroby: parch - duża; zaraza ogniowa - mała.

Triumf Packhama
Drzewo rośnie średnio silnie. Tworzy koronę wysoką, kulistą z lekko zwisającymi gałęziami. Na mróz niezbyt wytrzymałe, na parcha dość podatne. Kwitnie dość wcześnie. W okres owocowania, wchodzi wcześnie, bo już w 3 - 4 roku po posadze¬niu. Owocuje obficie i corocznie. Wymaga gleb żyznych, ciepłych i przepuszczalnych, a także stanowisk wzniesionych. Owoce są duże, o masie od 150 do 200 g, gruszkowate, lekko wydłużone, o nierównej powierzchni. Miąższ kremowy, soczysty, aromatyczny, kwaskowato-słodki i smaczny. Dojrzałość zbiorczą osiągają w pierwszej dekadzie października, a do kon¬sumpcji nadają się już w drugiej połowie października i w listopa¬dzie. 'Triumf Packhama' jest bardzo dobrą odmianą deserową i prze¬robową, przydatną również na kompoty. W wa¬runkach chłodni owoce przechowują się przez 5 - 6 miesięcy.

Konferencja klon 202